WAAROM WINTERBANDEN

Als de temperatuur beneden +7° C komt hebben winterbanden een kortere remweg op natte wegen dan zomerbanden.

Het loopvlak rubber blijft bij lage temperaturen ook elastischer en daardoor is een optimale veiligheid gegarandeerd. Het rubber van zomerbanden wordt dan stug en verliest grip. De winterbanden zijn net zo stil, comfortabel en slijtvast als zomerbanden.

WANNEER MONTEREN?

Niet alleen de kans op slechte weersomstandigheden is bepalend voor het moment van montage van uw winterbanden, maar vooral de gemiddelde dagtemperatuur van +7°C of lager is maatgevend. U kunt het best uw winterbanden laten monteren aan het eind van september. Maar soms net als dit jaar kan het gerust wat later. Let wel als je naar Duitsland, Zwitserland of bijvoorbeeld Oostenrijk gaat daar is het in de bergen al flink wat kouder en heb je misschien al winterbanden nodig.

BANDENSPANNINGSCONTROLESYSTEEM – TPMS SENSOREN

Bij een auto vanaf bouwjaar november 2014 is een bandenspanningscontrolesysteem verplicht, dit kan o.a. door TPMS sensoren. Bij een set winterbanden (met velgen) zullen deze sensoren echter ook toegevoegd moeten worden.

Cooymans Auto’s levert, monteert en leert de TPMS sensoren in, dat is éénmalig.

Stapt u alleen over op andere banden dan hoeven de sensoren niet vervangen te worden, maar de wielen moeten dan wel gebalanceerd worden.

OPSLAG VAN BANDEN/VELGEN THUIS? OF IN ONS BANDENHOTEL!

Heeft u thuis geen ruimte of wilt u er geen omkijken naar hebben? Uw banden/velgen kunnen in ons bandenhotel opgeslagen worden. De banden worden meteen gecontroleerd op profiel en staat van de band. U hoeft niet te sjouwen met de wielen of banden.

PROFIELDIEPTE VAN WINTERBANDEN

Winterbanden met minder dan 4 mm restprofiel kunnen niet meer optimaal presteren op sneeuw en ijs. Wij adviseren u dergelijke banden in het nieuwe winterseizoen niet meer te gebruiken. In bepaalde Europese landen worden winterbanden niet meer als zodanig aangemerkt. Houdt u hier rekening mee in die landen waar het verplicht is met winterbanden te rijden.

WINTERBANDEN IN DUITSLAND (EN WINTERSPORTGEBIEDEN)

In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken (dit mogen winterbanden of all season banden zijn) bij winterse omstandigheden. Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band (winterband of all season band) moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Deze mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 1 januari 2018 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

Let op:
Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode.

Volgens de Duitse wet moet de auto zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat er, naast winterbanden of all season banden en sneeuwkettingen ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet zitten. Als een automobilist staande wordt gehouden en zijn auto voldoet niet aan de eisen met betrekking tot de weersomstandigheden dan kan er een boete worden opgelegd.

DE AUTO UITRUSTING IN DE WINTER

Bereid ook uw auto voor op slechte weersomstandigheden. Laat voor de winter een wintercheck uitvoeren bij ons.

Voor wintercheck en advies van de juiste band voor uw auto, opslag van de banden/velgen, tpms sensoren; bel 0492-534400 of loop even binnen.

Kijk ook eens bij onze pagina banden voor gebruikte sets, misschien zit er iets voor u bij.

 

Cooymans Auto's logo klein

Norbert en Marjan