Algemene periodieke keuring ( APK keuring )

De algemene periodieke keuring (apk keuring) is een keuring van uw voertuig. In Europa is de apk verplicht.

Incidenteel krijgen wij klanten bij ons die te laat zijn voor hun keuring en hiervoor een fikse boete mogen betalen. Als je dan met de autobezitter over de APK praat dan zijn er nog veel onduidelijkheden. Graag willen wij dat onze klanten op de hoogte zijn over alle ins en outs van de APK keuring dus vandaar dit mooie overzicht. Echter onze vaste klanten krijgen van ons een telefonische herinnering voor de APK zodat de auto tijdig gekeurd is.

Hoe vaak moet ik mijn auto apk laten keuren?

Uw personen-of bedrijfsauto tot en met 3500kg,

Hoe vaak een apk nodig is hangt af van de brandstof waar uw auto op rijdt. Het hangt het ervan af wanneer uw auto voor het eerst op de weg is toegelaten. Als uw auto al eerder apk is goedgekeurd, geldt de datum geldigheidsduur op het keuringsrapport. Uw auto moet vòòr deze datum nogmaals zijn goedgekeurd.

Wanneer apk keuring na datum eerste toelating

Benzine 4-2-2-1 jaar, diesel 3-1-1 jaar, voertuigen 30 jaar of ouder 1x per 2 jaar,

voertuigen vòòr 1 januari 1960: geen apk plicht.

U kunt de APK laten uitvoeren bij RDW-erkend keuringsstation Cooymans Auto’s

Herinnering voor de APK keuring

U ontvangt digitaal een herinnering voor de APK van de RDW. (let op als u geen herinnering ontvangen heeft en u vergeet de APK keuring dan krijgt u wel een boete. Dus wacht niet op de brief maar zorg dat je dit zelf goed bijhoudt). Cooymans Auto’s houdt het voor u bij en zal U tijdig telefonisch herinneren.

Keuring apk vanaf 2 maanden vooraf vervaldatum

U kunt uw voertuig vanaf 2 maanden voor de eerstvolgende apk-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met 1 of 2 jaar verlengd.

Uitstel apk keuring is niet mogelijk

Het is niet mogelijk uitstel te krijgen voor de apk. Wilt u dit toch? Dan kunt u de geldigheid van het kentekenbewijs laten schorsen. U mag dan met uw voertuig niet de openbare weg op. De enige uitzondering is dat u er wel mee naar het keuringsbedrijf mag rijden voor de apk. Hier gelden enkele eisen voor, zie hiervoor de site van de RDW of neem even contact op met uw APK keuringsstation Cooymans Auto’s.

Boete voor verlopen apk keuring

Verloopt de APK van uw personen- of bedrijfsauto? Dan krijgt u automatisch een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). U ontvangt deze verkeersboete ook als uw auto niet op de openbare weg rijdt. De kosten zijn € 140.

Controle apk steekproef door RDW

De RDW controleert steekproefsgewijs of een APK goed is uitgevoerd door het bedrijf dat de keuring heeft verricht. Is uw voertuig geselecteerd voor een steekproef, dan moet deze na de keuring beschikbaar blijven voor de RDW. De RDW-controleur is binnen 90 minuten aanwezig. Uw voertuig moet dus maximaal 1,5 uur beschikbaar blijven. Hierbij moet u nog de tijd optellen die nodig is voor de steekproefherkeuring zelf.

U moet meewerken aan de steekproef. Als u uw voertuig meeneemt voordat de RDW is geweest, krijgt u geen keuringsrapport. De eventuele goedkeuring van uw voertuig wordt dan ingetrokken. Alleen de RDW mag daarna de nieuwe APK uitvoeren. U kunt dus niet meer terecht bij een apk keuringsstation.

Krijg ik een keuringsrapport van de Algemene Periodieke Keuring (apk)?

Na de algemene periodieke keuring (APK) ontvangt u een keuringsrapport met daarin de keuringsbeslissing en mag uw auto weer de weg op.

Bel, mail of loop even binnen voor een afspraak,

Cooymans Auto's logo klein